Beelden van vroeger voor vandaag: een collectie van liturgische en devotionele kunst.


mariabeeldje
Mariabeeldje

Geschiedenis

Diny Kuijpers-Rutten uit Groesbeek 'heeft iets' met de beelden, de rituelen, de symboliek en de vele kleuren van de katholieke liturgie in vroeger tijden.

Ze nam ooit de opdracht aan van de parochiekerk van De Horst om de zwaar beschadigde kerstbeeldengroep te restaureren; daarna volgde een Mariabeeld van een klooster in Groesbeek. De schilder- en boetseerlessen die zij volgde hadden haar de nodige ambachtelijke vaardigheid en het inzicht in kleur- en vormverhoudingen gegeven, en sindsdien heeft ze nog vele 'beelden van vroeger' in oude luister hersteld. Ze verdiepte zich in de herkomst van symbolen, de levensweg van heiligen en de manier waarop deze levens zovele andere mensen tot bezieling, troost en steun waren geweest.

In 2002 was zij door de verbouwing van haar huis in de gelegenheid een lang gekoesterde droom in vervulling te doen gaan: in haar huis heeft haar collectie van liturgische en devotiekunst een plaats gekregen, waardoor zij ook andere belangstellenden een verrassende kijk kan bieden op 'beelden van vroeger', niet alleen in gips of steen, maar ook in de misgewaden en liturgische attributen, de devotieprenten en -voorwerpen die bij het gezinsleven hoorden, dit alles in grote veelkleurigheid en verscheidenheid. Die attributen maakten het mensen eenvoudig het geloof te 'doen': in de kerk, thuis, alleen en met anderen samen: het gezin, de buurt, met al het goede van de aarde.